טיפול בחרדה חברתית
חרדה חברתית היא הפרעת חרדה השכיחה ביותר אשר מתבטאת בפחד עז, עד כדי הימנעות מפני סיטואציות חברתיות. חלק מהאנשים המתמודדים עם חרדה חברתית מתמודדים עם חרדה מפני סיטואציות ספציפיות (דיבור בפני קהל, אכילה בציבור) ואילו אחרים מתמודדים עם חרדה חברתית מקיפה יותר הנוגעת לתפקוד במגוון סיטואציות חברתיות ובין אישיות.
כמעט כולנו עשויים להיות מעט נבוכים בסיטואציות מלחיצות. אולם ישנם אנשים אשר אצלם המבוכה והביישנות עצומים כל כך, עד שהם נחשבים לחרדה של ממש . חרדה חברתית מלווה פעמים רבות בפגיעה בתפקוד החברתי, הבין אישי והתעסוקתי מאחר והיא מגבילה את יכולתו של האדם להתבטא ולהפגין את כישוריו ויכולותיו באופן מלא ומביאה פעמים רבות לדפוס של הימנעות מכל סיטואציה חברתית המעוררת חרדה.
אנשים רבים המתמודדים עם חרדה חברתית מוותרים מראש על קשרים, הזדמנויות חברתיות ותפקידים תעסוקתיים ונוטים לצמצם עצמם לסיטואציות וקשרים מוכרים המעוררים תחושת ביטחון ומונעים את התעוררותה של חרדה. יהיו גם אחרים, אשר יבקרו את התנהגותם החברתית , כל פעם מחדש שיפגשו בסיטואציה כזו. התנהגות זו, תהווה מדד המאפשר צמיחה של ביקורת אישית מוגברת, כעס עצמי, תסכול, פחד , ו/או קנאה באחרים על יכולותיהם, ומשם להמנעויות או חרדות במפגשים סוציאליים.
לקביעת פגישה ו/או התייעצות, מלאו את הטופס ואחזור אליכם
כיצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע בהתמודדות עם חרדה חברתית?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחקר ונמצא יעיל לטיפול בחרדה חברתית. בטיפול זה תהיה התייחסות למספר תחומים:
ההיבט הקוגניטיבי – זיהוי המחשבות האוטומטיות של המטופל, המטופל ילמד לערער עליהן להפריכן, להגמיש ולהוסיף מחשבות מתוקנות ומציאותיות יותר.
ההיבט הרגשי – בטיפול האדם לומד להתמודד עם הרגישויות הייחודיות לו. לבדוק האם הן מותאמות למציאות הממשית או שיש מקום להתאים וללמוד אמונות/מחשבות חדשות.
ההיבט הגופני – לימוד טכניקות של ויסות העוררות והסימפטומים הגופניים לקראת מצבים חברתיים, ובמהלכם.
ההיבט ההתנהגותי – התנסויות ותרגולים בין המפגשים ובחיי היום יום, כאשר המטרה היא להתנסות במצבים השונים ולצלוח אותם. זהו תהליך למידה של המוח, הנקרא התרגלות (הביטואציה). בתהליך זה המוח, עם הזמן, מפרק את ההתניה שעשה עד כה ולומד כי יש אפשרות להתנהגות אחרת, שאינה בעלת משמעות סכנה.