טיפול קוגניטיבי התנהגותי
לאורך כל חיינו, אנו נתקלים לא אחת בקשיים בהתמודדויות במציאות היומיומית, בין אם בעבודה, בתקשורת מול בן/בת הזוג, משפחה, בקושי בריאותי, בתהליכים אישיים ביננו לבין עצמנו. כאשר מתעוררים קשיים או הצורך להתמודד עם קונפליקט, לעיתים קו החשיבה שלנו עובר נטייה, שיכולה להשפיע על מערך הרגשות וההתנהגות שלנו בנושא.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הינו טיפול קצר מועד ממוקד מטרה, המתאים לכל סוגי הבעיות, החל מקשיים בהתמודדות יום יומית, קשיים חברתיים, קונפליקטים במשפחה, הורות, קשיים במקום העבודה, ביצירת זוגיות ועד טיפול בחרדה, דיכאון, אובדן, הפרעות אכילה, פוביות למיניהם, טראומה והפרעות נוספות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לשמש כטיפול באנשים עם מגוון רחב של התמודדויות עם קשיים רגשיים או הקשורים לבריאות הנפש.
ה CBT הינו טיפול המבוסס על הקשר בין המחשבה – רגש – התנהגות. האדם הופך להיות מודע לאינטראקציה בין האופן בו אנו חושבים על עצמנו או על העולם (קוגניציה), מה אנו מרגישים ביחס לזה (רגש) וכיצד אנו פועלים בעקבות זה – התוצאה – התנהגות.
לאורך כל חיינו, אנו נתקלים בקשיים בהתמודדויות במציאות היומיומית, בין אם בעבודה, בתקשורת מול בן/בת הזוג, משפחה, בקושי בריאותי, בתהליכים אישיים ביננו לבין עצמנו. לעיתים קו החשיבה שלנו עובר נטייה, שיכולה להשפיע על מערך הרגשות וההתנהגות שלנו בנושא.
מה זה אומר?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נועד לעזור לאנשים להיות מודעים לפרשנויות חשיבה אישיות ולדפוסי התנהגות המחזקים את החשיבה האי רציונאלית. הטיפול הקוגניטיבי עוזר לאנשים לפתח דרכים חלופיות של חשיבה והתנהגות שמטרתן להפחית את המצוקה הנפשית שלהם.
לדוגמה: אדם הכועס על חברו, ינהל שיחה פנימית עם אותו אדם, יענה במקומו את התשובות ויצייר לעצמו תסריט של מציאות, שאינה קיימת כלל. השיחה היא בתוך ראשו של האדם ולכן יש סיכוי שפרשנות סיטואציה או תגובות, יהיו בהתאמה לאותו האדם בלבד.
בטיפול CBT מבוססים יחסי המטפל מטופל על יחסי כבוד ושיווין. המטרה הטיפולית תקבע על ידי המטופל ותפקידי כמטפלת הוא לעזור בחשיפת הקשיים, מחשבות אי רציונאליות, וההתנהגות הלא מסתגלת ואז לכוון, לייעץ ולהקנות כלים למטופל, שיעזרו לו בהתמודדות עם הקושי.