המצוקה והפגיעה התפקודית הנלווים למצבי חרדה שונים מביאים רבים מהסובלים ממנה לפנות אל טיפול פסיכולוגי. שלושת שיטות הטיפול המרכזיות בחרדה הן טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול דינמי וטיפול תרופתי, כאשר בחלק מהמקרים מומלץ לשלב בין שיטות הטיפול.
אחת משיטות הטיפול הנפוצות והיעילות ביותר בטיפול בבעיות חרדה היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יוצא מהנחה כי חרדה נוצרת, משתמרת ומחמירה על רקע דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים.
דפוסי חשיבה בלתי יעילים מאופיינים בתפיסות דיכוטומיות, מוגזמות ובלתי ריאליות של סיטואציות וגורמים ניטרליים. למשל, אדם שמניח כי כל חתול מהווה איום ממשי להידבקות במחלה זיהומית, נער התופס כל מבחן כמדד למידה בה הוא מוערך ולכן יחשוש לעשותו, אדם שמקיים דיאלוגים פנימיים בהם הוא יוצר שיח דמיוני לחלוטין של ריב או כעס וההשפעה הופכת לגופנית.
דפוסי התנהגות בלתי יעילים מתייחסים להתנהגויות אשר אינן מסייעות לנו להפחית את החרדה הבלתי רציונלית אלא להיפך- משמרות ומגבירות אותה. כך, למשל, הימנעות מהתמודדות עם מושא הפחד אינה מאפשרת צבירת התנסויות חיוביות אשר יקלו על החרדה.
שיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בחרדה היא שיטת טיפול קצרת מועד וממוקדת בה המטפל והמטופל מזהים יחד את דפוסי החשיבה וההתנהגות הבלתי יעילים ופועלים יחד לנטרולם, באמצעות מספר אסטרטגיות:
נטרול דפוסי חשיבה בלתי יעילים- זיהוי הטיות חשיבה אשר מביאות לתפיסה בלתי ריאלית של הסיטואציה, הבנת הגורמים להופעתן של מחשבות אלו וניסיון להחליפן במחשבות ריאליות יותר.
חשיפה הדרגתית– בניית "סולם התמודדויות" אשר מאפשר למטופל להתמודד בהדרגה עם מושא הפחד. כך, למשל, במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בפחד ממעליות המטופל ייחשף בהדרגה לדמיון מודרך של שהייה במעלית, לשהייה במקומות קטנים וסגורים, לעלייה במעלית לקומה הראשונה עם המטפל, לעלייה במעלית שקופה וכן הלאה.
אסטרטגיות הרגעה עצמית– הקניית מיומנויות לשליטה וויסות של החרדה באמצעות דמיון מודרך, טכניקות נשימות והרפיה וכן הלאה.
אסטרטגיות להרחבת הסבילות לחרדה– לימוד טכניקות להסחת דעת מהחרדה ולהרחבת היכולת לשאת אותה מבלי לתת לה לפגוע באופן משמעותי בתפקוד.
למידע כיצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע לך להתמודד עם חרדה, לחצ/י כאן.