טיפול בדיכאון

המונח דיכאון חלחל אל הלקסיקון היומיומי שלנו ומשמש אותנו במגוון מצבי חיים בהם אנו חשים מדוכדכים, מאוכזבים ועצובים. בשפה המקצועית, המונח דיכאון, מתייחס למגוון הפרעות המשתייכות לקבוצת הפרעות מצב הרוח, המאופיינות בירידה כללית משמעותית במצב הרוח אליה נלווים סימפטומים רגשיים, גופניים ותפקודיים שונים. דיכאון נחשב לאחת ההפרעות השכיחות ביותר וכונה לא פעם "השפעת של הפסיכיאטריה".

הגורמים לפריצת דיכאון הם רבים ומגוונים, וכיום אנשי מקצוע מאמינים כי דיכאון פורץ על רקע שילוב בין גורמים גנטיים, ביולוגיים, אישיותיים ופסיכו-סוציאליים.
במסגרת גורמים אלו נכללים קווי אישיות שונים של האדם. נמצא כי סגנון חשיבה נוקשה מגביר את הסיכון לפריצת דיכאון: אנשים אשר נוטים לחשיבה דיכוטומית, מוקצנת, פסימית וקטסטרופלית נוטים לפרש אירועים וסיטואציות באופן שלילי ומוקצן ובכך להגביר את הסיכון באופן טבעי, דיכאון מלווה במצוקה רגשית ובתחושות של עצב, דכדוך וכאב נפשי. הנקודה שרבים מהאנשים המתמודדים עם דיכאון מחמיצים, היא שהשפעותיהם של מצבי דיכאון אינה מסתכמת בכך, וכי דיכאון משפיע על היבטי חיים נוספים.
אחד ההיבטים המרכזיים עליהם דיכאון משפיע הוא הדימוי העצמי. אנשים המתמודדים עם דיכאון מתמודדים פעמים רבות עם תחושות אשמה וחוסר ערך, וחווים את עצמם כחלשים, חסרי אונים וחסרי יכולת התמודדות. תחושות אלו מהוות חלק מהסימפטומים הדיכאוניים אך לא פחות מכך- גורמים המשמרים ומחמירים את המצב הדיכאוני. תחושת חוסר הערך מחלחלת פעמים רבות גם לתחומי חיים נוספים והיא משתלבת עם סימפטומים דיכאוניים נוספים כעייפות והיעדר אנרגיות, ומביאה לפגיעה גם בתפקוד בתחום התעסוקתי והבין אישי. מיעוט האנרגיות ותחושת הערך העצמי הירודה עשויים להביא לירידה בעניין המיני ולהפחתת הפניות לאינטראקציות זוגיות ומשפחתיות ובכך לפגוע בקשרים הבין אישיים. ההידרדרות בתפקוד ובאיכות הקשרים עשויה להביא לירידה נוספת בדימוי העצמי, בתחושת הערך ובאנרגיות ובכך להחמיר את המצב הדיכאוני ולהפחית את מקורות התמיכה ונקודות החוזק של האדם.

לקביעת פגישה ו/או התייעצות, מלאו את הטופס ואחזור אליכם

כיצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע לך בהתמודדות עם דיכאון?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון הוא טיפול המבוסס על ההנחה שבלב מצבי דיכאון עומדים דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים אשר משמרים ומחמירים את המצב הדיכאוני. כך, למשל, גישה זו תניח כי דפוסי חשיבה של פרפקציוניזם וביקורתיות עצמית יביאו לפירוש מעוות ולעמדות בלתי יעילות כלפי סיטואציות שונות. בהתאם לתפיסה זו, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון יתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה וההתנהגות הבלתי יעילים, התבוננות באופן בו הם משפיעים על המצב הדיכאוני, ורכישת אסטרטגיות שיסייעו בשינוי ונטרול השפעתם של דפוסים אלו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב לטיפול יעיל וממוקד במצבי דיכאון, עשוי להביא לשיפור מהיר יחסית במצבי דיכאון שאינם אקוטיים.